Precedata de un templu romano-galic, dedicat lui Jupiter, de o basilica crestina si de o biserica romana, constructia celebrei catedrale Nôtre Dame a inceput in anul 1163, in perioada domniei lui Ludovic VII, piatra de temelie fiind pusa de Papa Alexandru al III-lea.
Constructia a durat aproximativ 200 de ani. Strana corului a fost contruita in 1182, naosul bisericii a fost terminat in 1208, constructia fatadei vestice si a turnurilor durand mai bine de 25 de ani.
Capelele laterale ale naosului au fost adaugate intre 1235 si 1250. In fata catedralei se afla o piata, care pana la mijlocul anilor '60 era acoperita de constructii medievale, obturand panorama integrala a constructiei.
O data cu demolarea acestora, aici s-au descoperit vestigii datand din perioada romana, pana la cele datand din secolul XIX. Fatada vestica este cel mai cunoscut element al catedralei. Impartita in trei niveluri distincte, pastreaza inca amprenta arhitecturii din perioada romantica.
Turnul sudic adaposteste celebrul clopot "Emmanuel", cel mai vechi clopot al catedralei. Fereastra vestica, "fereastra trandafirului", are un diametru de 10 metri si contine o multime de vitralii datand din secolul XIII. In fata ferestrei se afla o statuie a Fecioarei Maria cu Pruncul in brate. In interiorul catedralei se afla celebra statuie a fecioarei Maria cunoscuta sub numele de Fecioara din Paris.
Decoratiunile interioare bogate au adus de multe ori criticile aristocratiei medievale, dar au reusit sa se pastreze pana in epoca moderna, in ciuda tuturor intemperiilor pe care le-a cunoscut constructia in indelungata sa istorie.
Precedata de un templu romano-galic, dedicat lui Jupiter, de o basilica crestina si de o biserica romana, constructia celebrei catedrale Nôtre Dame a inceput in anul 1163, in perioada domniei lui Ludovic VII, piatra de temelie fiind pusa de Papa