Legendele si misterul inconjoara dealurile cultivate cu vita-de-vie din jurul orasului Panciu inca de pe vreme lui Burebista. Zona a fost locuita in antichitate de vechii traci, popor cunoscut pentru ingeniozitate si pentru atractia fata de constructiile subpamintene.
Despre aceasta regiune, unii istorici sustin ca ar fi fost vechea capitala a Traciei, locuitorii din vechime construind in subteranul acestor locuri o retea intortocheata de hrube destinate initial pentru aparare.
Lungimea lor era impresionanta, reteaua de galerii intinzindu-se, potrivit unor ipoteze vehiculate de specialisti, pe zeci de kilometri, pina la Magura Odobestilor. Ulterior, acestea au devenit ascunzatoarea perfecta impotriva invaziilor straine, in primul razboi mondial hrubele pancene fiind folosite de localnici pentru a adaposti munitia de bombardamentele inamice.
Pe vremea comunistilor, Nicolae Ceausescu credea ca reteaua de linii subterane de la marginea orasului Panciu are comunicatii pina dincolo de muntii Carpati si a dat ordine sa se faca sapaturi arheologice minutioase pentru a se scoate la iveala adevarata origine a galeriilor.
Dupa revolutie insa, cercetarile au fost oprite, cu toate ca inca mai exista banuiala ca ar mai fi citeva zeci de tuneluri nedescoperite. Hrubele de la Panciu, vazute de sus, formeaza un postament in continuarea caruia apare o cruce. Multi le dateaza de pe vremea tracilor, a stramosilor dacilor, iar forma de cruce ar putea demonstra faptul ca acestia practicau o forma primara de crestinism.
Astazi, galeriile adapostesc peste 100.000 de sticle de sampanie de la SC Veritas SA Panciu si au devenit o atractie turistica internationala. Printre miile de vizitatori s-a numarat si cabinetul Nicolae Vacaroiu, care a venit la o festivitate de 24 ianuar