(Foto: )
Dezastrele petrecute anul acesta pe tarmul Asiei cauzate de valurile de tip tsunami s-ar putea petrece si la tarmurile Marii Negre. Nu cu aceeasi intensitate si poate ca pagubele ar fi mai reduse, dar potrivit cercetatorilor, posibilitatea nu este exclusa, cu atat mai mult cu cat Romania se afla intr-o zona seismica activa.
Dar cum gradul evolutiei tehnologice a cercetatorilor romani nu este prea sofisticat, producerea acestor fenomene marine nu poate fi prevazuta, spre dezavantajul populatiei si chiar al cercetarilor.
Singurele experimente realizate la Marea Neagra, care au evidentiat marimea unui val si impactul pe care il poate avea asupra solului, au fost efectuate in urma cu 5 ani, de niste cercetatori americani. Potrivit specialistilor, una dintre cauzele aparitiilor fenomenelor marine tsunami este si activitatea seismica.
Astfel, intensificarea cutremurelor in regiunea carpato-danubiana poate duce, dupa cum ne-a declarat si Simion Nicolaev, directorul Institutului pentru Cercetare Marina „Grigore Antipa†Constanta, la producerea valurilor tsunami in Marea Neagra. Dar, dupa cum a subliniat Simion Nicolaev, la ora actuala nu exista tehnologia care sa prevada aceste fenomene.
Mai mult, Simion Nicolaev a afirmat ca singurele experimente produse in largul Marii Negre care au vizat observarea consecintelor pe care un astfel de fenomen l-ar avea asupra tarmului au fost efectuate de niste cercetatori americani, in cu totul alt context. „Se incerca atunci sa se observe in ce masura pot fi detectate activitatile militare submarine din Rusia.
In acest scop, americanii au vrut sa amplaseze statii de detectare pe teritoriul tarii noastre si la malul Marii Negre, si prin vest. Atunci au fost detonate peste 10 tone de explozibil p