Sute de medici si pacieti se expun zilnic pericolului de a fi iradiati peste limita maxima si de a se imbolnavi de diverse forme de cancer din cauza aparaturii radiologice foarte vechi din spitale. Spre exemplu, un doctor care lucreaza cu un aparat cu raze Roentgen mai vechi de 20 de ani, se poate imbolnavi mult mai usor de cancer de colon.
In acelasi timp si pacientii devin predispusi pentru cancerul de colon sau pentru alte boli specifice iradierii.
Pe de alta parte, o pacienta care alege sa isi faca o mamografie si foloseste un aparat foarte vechi este posibil sa nu primeasca un diagnostic sigur, deoarece uzura aparatului respectiv impiedica de multe ori detectarea unor celule cancerigene, aflate in primele stadii de dezvoltare.
In spitalele din Romania se afla, la ora actuala, in jur de 1.400 de aparate de radiografie mai vechi de 20 de ani, considerate de specialisti extrem de periculoase. Iar Galatiul se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste uzura acestor aparate.
In spitalele din orasul nostru aproape toata aparatura de specialitate este depasita, prezinta un grad mare de uzura si este destul de periculoasa pentru sanatate.
Radiografii cu riscuri mari
Directorul Directiei de Sanatate Publica din Galati, Sorin Ungureanu, ne-a pus la dispozitie la sfarsitul saptamanii trecute o serie de documente din care reiese ca 80% din aparatura de specialitate din spitalele galatene este depasita si prezinta numeroase riscuri.
La ora actuala pacientii galateni se folosesc de 40 de aparate de radiodiagnostic si radioterapie instalate intre anii 1962 -1986. Aparatele respective sunt zburatacite pe la Spitalul de Urgenta pentru Copii „Sf. Ioan", spitalul din Tg. Bujor, Spitalul de Boli Infectionase „Cu