Biserica-monument din satul hunedorean Strei se degradeaza pe zi ce trece din cauza acoperisului gaurit, desi acesta a fost restaurat in 1999. Lucrarile de restaurare au fost facute in toiul iernii. Au existat promisiuni ca situatia va fi remediata. Dar in zadar! Acoperisul monumentului arata ca o sita, un ciur, iar in interiorul bisericii ploua la fel ca afara.
Autoritatile dau din umeri, subantreprenorul, care s-a ocupat efectiv de lucrare, a decedat vara aceasta in urma unui accident rutier, iar antreprenorul general, societatea ASAR Deva, condusa de arhitectul Dumitru Armasescu, nu da semne ca ar avea mustrari de constiinta.
Armasescu si-a mai etalat calitatile de arhitect cu ocazia proiectarii Catedralei din Deva, cand a pozitionat altarul catre un alt punct cardinal, numai catre est - asa cum prevad canoanele bisericesti - nu.
A fost nevoie de interventia arhitectului Lucian Tomescu pentru finalizarea proiectului si reorientarea catedralei, adica refacerea proiectului, ceea ce a presupus, firesc, o cheltuiala suplimentara.
Lucrari in plina iarna
Preotul ortodox din Strei, Emil Popa, a solicitat, in 1997, Inspectoratului Judetean pentru Cultura sa-i permita sa se ocupe de restaurarea acoperisului. A fost refuzat, pe motiv ca astfel de lucrari pot fi executate doar de firme autorizate de Ministerul Culturii.
Desi la vremea respectiva exista posibilitatea ca preotul sa aduca sindrila pe gratis, executantul lucrarilor a preferat sa puna scandura facuta la circular. In mod curent, sindrila folosita la acoperisuri se desprinde din trunchiul de copac taiat pe lungimea fibrei lemnului, pentru a avea o rezistenta mai mare.
Pe de alta parte, alegerea momentului pentru repararea acoperisului a fost o alta cauza ca