La sfarsitul semestrului intai 2005, datoria externa pe termen mediu si lung a Romania depasise 22 miliarde de euro. Totalul rezulta din 7,2 miliarde - datorie publica, 4,3 - datorie public garantata, 10,6 - datorie negarantata (majoritar privata)
De sus
Pentru a aprecia semnificatia acestor valori absolute, trebuie sa ne referim la cativa termeni de comparatie. Datoria externa aproape ca s-a triplat fata de „momentul zero” - iunie 1999 -, cand scazuse la doar 7,9 miliarde euro, iar in rezerva valutara nu mai ramasese aproape nimic.
Povara externa a crescut, in timp ce inflatia s-a redus cu mai bine de trei sferturi, de la 54,8% in 1999, la 9,7% in iunie 2005.
Se mai poate observa ca datoria publica, din punctul de vedere al ponderii, a facut schimb de locuri cu datoria negarantata, in cea mai mare parte datorie privata (45% - datorie publica in 1999, fata de o treime in prezent, 25% - datorie privata in urma cu opt ani, comparativ cu 44%, acum).
Aceste evolutii se suprapun, fireste, peste o imbunatatire a ratingului. La finele anului 2000, datoria totala era de 11 miliarde de euro, din care numai 3,6 miliarde datorie privata, iar ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta era B minus. Urcand actualmente sase trepte, pana la rating investitional (BBB minus), datoria privata a crescut spectaculos.
Anul 2000 este important fiindca atunci statul roman a reintrat pe piata internationala de capital, dupa trei ani de pauza. Efectele „votului de incredere” se oglindesc in dinamica datoriei externe
In profunzime
Vazute de sus, aceste cifre fac o impresie mai degraba buna. Pare ca statul a facut ceea ce trebuia, ca s-a ajutat singur ca sa poata sprijini si sectorul privat, care a preluat initiativa in afaceri.
Pare ca statul isi vede tot mai mult de-ale lui - invatamant, cultur