Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va renunta la majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) – 19% in prezent - si se va mentine cota unica de impozitare la 16%.
Atat Tariceanu, cat si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca majorarea fiscalitatii nu este necesara, deoarece dupa primele sase luni ale acestui an Romania a inregistrat un excedent bugetar de 0,4%.
Desi premierul Tariceanu si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca masura privind cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata nu va fi aplicata, totusi, Asociatia Patronala Romalimenta, nu s-a multumit doar cu atat.
Asociatia a inaintat Guvernului un memoriu prin care cere reducerea TVA-ului la produsele alimentare de baza - paine, lapte, carne, oua, ulei, zahar, orez si faina. Guvernul a evitat deocamdata sa dea un raspuns acestei cereri, dar a promis ca pana la 1 concret la cererea celor ianuarie 2006 va da un raspuns de la Romalimenta.
Locul doi la TVA mare
Dintre statele europene, Romania are una dintre cele mai mari cote de impozitare. State precum Cipru, Irlanda, Marea Britanie sau Malta, nu percep TVA la produsele alimentare de baza. Cel mai mare TVA la produsele alimentare de baza il percepe Danemarca, 25%, urmata indeaproape de Romania cu 19%, de Grecia si Letonia cu 18%, Ungaria cu 15% si Suedia cu 12%.
Restul statelor europene au TVA sub 10% sau chiar 0 in cazul statelor sus-amintite.
Medicamente pentru toti
Pentru medicamente si produse farmaceutice in Romania se percepe un TVA de 9%, tara noastra nemaisituandu-se printre statele cu cel mai mare TVA perceput. Si in acest caz tot Danemarca ocupa locul 1, cu cel mai mare TVA - de 25%, la fel ca si Suedia. Austria are un TVA de