Orastia este de cativa ani scena unor conflicte de munca ce incep sa depaseasca sfera judetului. Protestele, grevele, luptele sindicale impart peisajul economic al urbei impreuna cu investitorii straini, fabricile nou aparute, afacerile de succes. Marile probleme au aparut la fostele unitati ale industriei locale cladite in socialism, acum privatizate mai bine sau mai prost. In prezent, societatea CHIMSPORT Orastie se confrunta cu un conflict deschis intre patronat si salariati. Liderul sindicatului "Speranta" acuza conducerea de incalcarea Codului Muncii si a legii sindicatelor. Inainte a fost cazul angajatilor de la Uzina Mecanica, apoi a celor de la Sogeco.
Rompiro a fost distrusa, iar cei care reprezinta autoritatea statului, cand nu fac privatizari paguboase, nu mai fac nimic altceva.
CHIMSPORT s-a infiintat in 1999 dintr-o divizie a societatii CHIMICA SA Orastie. La data ultimului bilant financiar-contabil depus la Ministerul Finantelor, CHIMSPORT numara 474 de angajati, iar in prezent depaseste 700. Domeniul de activitate al societatii il constituie fabricarea articolelor sportive, iar principalul actionar este CHIMICA Orastie, cu 99,78 la suta din actiunile CHIMSPORT.
Directorul CHIMSPORT si directorul CHIMICA SA sunt una si aceeasi persoana, Filisan Iancu. In prezent, Iancu este considerat de catre angajatii CHIMSPORT principalul vinovat pentru conflictul de munca existent la societatea hunedoreana. In calitate de actionar si director, Iancu controleaza atat CHIMSPORT, cat si CHIMICA.
In plus, Iancu a mai infiintat in anul 2000 o alta societate, CHIMPLAST, desprinsa tot din CHIMICA. CHIMPLAST are toate semnalmentele unei firme-capusa prin care se vinde tot ce se produce in CHIMICA si in CHIMSPORT.
Iancul e mare
La CHIMSPOR