Zilele lui Nicolae Vacaroiu in scaunul de presedinte al Senatului sunt numarate. Daca lucrurile decurg conform planurilor Coalitiei, pana joi dupa-amiaza noul regulament al Senatului va fi dezbatut si adoptat, revocarea devenind astfel posibila.
Reprezentantii Coalitiei si-au anuntat de altfel intentia de a cere revocarea in aceeasi sedinta in care se va da votul final asupra regulamentului. Pana atunci insa PSD si PRM vor face tot posibilul pentru a taragana lucrurile cat de mult posibil, chiar daca prin acest joc va fi blocata atat activitatea Parlamentului, cat si cea a Executivului.
Si aceasta in pofida mult-trambitatei griji a PSD fata de adoptarea masurilor necesare integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007!
Senatorii-ministri sunt obligati sa nu lipseasca de la dezbateri
Coalitia aflata la guvernare se bucura de o majoritate fragila in Senat. Alianta D.A. numara 50 de senatori, PC are 11 alesi, iar UDMR, 10. Rezulta un total de 71 de senatori, fata de cei 63 ai opozitiei (44 PSD si 19 PRM). La acestia se mai adauga, pana la numarul total de 137 senatori, trei independenti: doi plecati din PSD, iar al treilea din PRM.
La prima vedere, Coalitia ar trebui sa nu-si faca probleme in ceea ce priveste votul pe noul regulament. In fapt, situatia nu este chiar asa de simpla, intrucat din cei 71 de senatori, sase sunt si ministri in Guvernul Tariceanu.
Este vorba de Vasile Blaga (ministru al Administratiei si Internelor), Cristian David (ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar), Gheorghe Flutur (ministrul Agriculturii), Gheorghe Copos (ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si
mijlocii), Codrut Seres (ministrul Economiei si Comertul