Sasii sunt o comunitate demna de toata lauda, datorita harniciei, iscusintei si onestitatii lor.
Dupa revolutie, numarul membrilor minoritatii sasesti a scazut mult, fiindca o mare parte din ei au plecat la rudele lor din Germania. In Romania mai traiesc doar cateva mii de sasi. Dintre acestia, cei mai multi locuiesc in judetele Timis, Sibiu si Brasov. In zona Hunedoarei se gasesc in jur de 480 de sasi, majoritatea varstnici.
Dintre cele 11 comunitati sasesti din judetul Hunedoara, cele mai importante sunt la Orastie, Batiz, Aurel Vlaicu si Romos.
La Romos, un sat dintotdeauna al sasilor, aflat in apropiere de Orastie, mai traiesc acum doar vreo 35 de persoane ce apartin acestei etnii. Casele din localitate sunt lipite una de alta, au curtea lunga si portile inalte, unele impodobite cu imprimeuri, astfel ca simplitatea si frumusetea sa se imbine dupa obiceiul vechi.
Cativa copilasi blonzi, cu ochii albastri si obrajii imbujorati, sunt singurii care tulbura linistea satului. Pe micuti ii cheama Andreas, Karine si Tobias. Desi nu au nici sapte anisori, vorbesc la fel de bine atat limba romana, cat si germana. "Am invatat nemteste la biserica ", spun ei cu mandrie si mai povestesc ca, dupa ce vor mai creste, vor pleca in Germania, dar se vor intoarce aici.
Biserica din Romos a fost construita in secolul al XIII-lea. Este mareata, prin vechime, dar si prin istoria pe care o ascunde dupa zidurile de piatra. Totusi, nu a fost considerata monument istoric, astfel ca singurii care o intretin sunt cativa sasi, ce au grija sa ii aduca reparatii din contributia proprie. Biserica a fost inchisa, iar sasii se aduna la slujba de duminica in alt loc.
Johan (Hanz) Bauer spune ca doar vreo 15 persoane mai vin la slujba si de aceea se prefera un spa