Lumea a comemorat cu durere al patrulea an de la atacurile din 11 septembrie 2001. Data precisa cand a inceput un nou razboi mondial. Bilantul victimelor este inspaimantator.
Zeci de mii de oameni ucisi in razboaiele permanente din Irak si Afganistan, dar si in atentatele de la Londra, Madrid, Istanbul si Sharm el Sheikh, Bali, Ryad, Beslan, Moscova si lista ar putea continua, conflictul fiind intr-adevar global. Pierderile pot fi masurate la toate capitolele.
Modul de viata occidental s-a modificat dramatic, ca in vreme de razboi. Ceea ce Securitatea lui Ceausescu nici nu indraznea sa viseze in materie de supraveghere a cetateanului astazi e considerat in tarile de prima linie – S.U.A. sau Marea Britanie – drept masuri minime de protectie antiterorista.
Sistemul de aliante s-a modificat si el. Razboiul dus de S.U.A. in Irak a divizat Occidentul. Un avantaj nesperat pentru cei care ucid fara discernamant civili nevinovati, femei si copii, tineri si batrani.
Romania si Bulgaria au ajuns, din anumite puncte de vedere, mai apropiate de S.U.A. decat Franta sau Germania. Militarii romani lupta alaturi de americani in nisipurile irakiene, ceea ce francezii sau germanii au ales sa nu faca. Spectaculoase sunt insa alianta S.U.A. cu Pakistanul sau a Germaniei cu Rusia.
Razboiul a mutat centrul de interes al Americii din Europa spre zonele fierbinti, unde este angajata militar. Acest lucru se vede si se simte. Aliatii Romania si Bulgaria nu au mai beneficiat de avantajele economice oferite de S.U.A. la inceputul anilor ’90 Poloniei sau Ungariei.
Chiar experimentele politice din Ucraina sau Georgia, unde Statele Unite au sprijinit lideri aparent prooccidentali dornici sa iasa din orbita Moscovei, sunt sortite esecului. Fara atentia politica sustinuta acordata de S.U.A.
Europei Centrale dupa prabus