Inainte de a muri, Regina Lumina a Romaniei, Maria, a cerut ca inima sa-i fie depusa in Capela Stella Maris din parcul castelului ridicat de ea pe malul marii, la Balcic.
In 1938, Regina s-a stins, iar o caseta de aur, continand inima ei iubitoare si generoasa, a fost pusa in cripta capelei. Nimic nu iubise mai mult pe lume frumoasa regina, decat castelul si parcul din Balcic, destinate a fi refugiul viselor sale. In timpul vietii dar si dupa moarte, inima Reginei a innobilat asezarea de pe tarmul Marii Negre, ajunsa intre timp, prin jocul necrutator al istoriei, pe teritoriul Bulgariei. Iata insa ca evolutii nebanuite scot Balcicul de sub carapacea stramta a unui teritoriu sau altuia. Atat romanii, cat si bulgarii, cel putin in pliantele turistice, au ajuns la concluzia ca Balcicul este al... Reginei Maria. Vrem sau nu vrem, Romania si Bulgaria au pornit impreuna pe calea integrarii europene si vor ajunge sa se infrateasca si sa-si uneasca destinele sub drapelul instelat. Astfel, peste timp, Regina Maria isi vede implinit unul dintre marile ei vise: unitatea carpato-balcanica. Iubirea ei pentru bulgari, turci, greci, tatari si alte semintii "cu iesire la mare" continua, in mod paradoxal, sa se faca simtita si astazi.
In mod regretabil, aceasta perceptie nu apartine politicienilor, ci unei agentii turistice romano-bulgare din Bucuresti: Balkan Air Travel, proprietatea familiei mixte Corina si Alexey Hinkov. Daca ideea infratirii Balcicului cu Branul - locul in care, dupa 1940, a fost transferata inima regala - a fost lansata cu bune intentii de primarul roman Gheorghe Hermeneanu si primita cu oarecare raceala de primarul bulgar Krassimir Mihailov, agentia sotilor Hinkov a facut un nou pod de flori tratand direct cu statiunea Albena, ai carei directori, Krassimir Stanev si Margita Todorova, au inteles imediat miza, acceptand parteneriatul. Asa au ajun