De cand s-au instalat la putere, membrii Coalitiei guvernamentale au tinut-o tot intr-o ciorovaiala. De la alegerile anticipate la remanierea guvernamentala si de la constructia Autostrazii Brasov - Bors la indemnizatia pentru mame, aliatii au gasit motive sa se sunteze reciproc. Miezul conflictelor a fost mai mereu Alianta PNL-PD, partenerii de Coalitie raliindu-se unui punct de vedere sau altuia. De la instalarea la putere, membrii Coalitiei guvernamentale s-au contrazis permanent pe aproape toate subiectele la ordinea zilei. De la alegerile anticipate, la remanierea guvernamentala si de la constructia Autostrazii Brasov-Bors, la indemnizatia pentru mame, aliatii si-au gasit motive sa se sunteze reciproc.
Nucleul divergentelor a fost, de cele mai multe ori, Alianta PNL-PD. Incapabili sa se puna de acord in anumite probleme sau grabindu-se sa anunte public subiecte nediscutate inca in sedintele de partid, liberalii si democratii au reusit sa divizeze si Coalitia, udemeristii si conservatorii vazandu-se nevoiti sa se ralieze unuia sau altuia dintre punctele de vedere. Cea mai recenta disputa a fost legata de majorarea TVA. Dupa luni de contraziceri, Coalitia a ajuns de unde a plecat, adica la pastrarea taxei la cota actuala de 19%.
SE MARESTE, NU SE MARESTE. Discutia despre majorarea TVA a debutat chiar din primele luni ale noii guvernari, cu trimitere directa la FMI. La 13 ianuarie, premierul Calin Popescu Tariceanu declara, pentru Reuters, ca Romania nu va majora taxa pe valoarea adaugata si va negocia cu Fondul Monetar International un deficit bugetar cuprins intre 1 si 1,5% din PIB, pentru a contrabalansa efectele introducerii cotei unice de impozitare. "Raspunsul este nu. Nu sunt de acord cu existenta unor cote diferite de TVA. In Romania, un astfel de sistem a reprezentat in trecut o sursa enorma de coruptie", spunea atunci Tariceanu. La 18 mar