Chec cu struguri.
Ingrediente (pentru 12 felii): 500 g struguri galbeni sau verzi (fara seminte), 250 g unt, 2 plicuri zahar vanilat, 4 oua, putina sare, coaja rasa de la 1 lamaie, 5 linguri sirop gros de fructe, 3 linguri rom, 100 g ciocolata rasa, 300 g faina, 1 plic praf de copt, 3 linguri lapte, 20 migdale intregi.
Mod de preparare: Se spala strugurii si se rup boabele de pe ciorchine. Se freaca untul moale cu zaharul vanilat si cand devine spumos, se incorporeaza ouale - unul cate unul -, sarea, coaja rasa de lamaie, siropul, romul, ciocolata si la sfarsit, alternativ, cu o lingura, faina plus praful de copt si laptele. Se amesteca bine aluatul si cand atarna greu pe lingura, se adauga boabele de struguri, punand cateva deoparte. Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa cu unt, margarina sau ulei (lungimea tavii: 25 cm), se netezeste la suprafata si se orneaza cu boabe de struguri si migdale (intregi). Se da checul la cuptorul incins la 175gr. si se coace 60-70 de minute.
Tort cu branza de vaci si frisca
Ingrediente (pentru 12 bucati): pentru blat - 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina. Pentru umplutura: 250 g branza de vaci, coaja rasa si zeama de la 1 lamaie, 200 g iaurt ecremat (gras), 5 foi de gelatina alba, 500 g frisca, 125 g zahar tos, zahar pudra.
Mod de preparare: Aluatul - Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina si albusurile spuma, se toarna aluatul intr-o forma rotunda (26 cm diametrul) tapetata cu hartie, se coace circa 30 de minute in cuptorul incins la 160gr. si se lasa sa se raceasca. Umplutura - Se amesteca branza de vaci cu coaja rasa, zeama de lamaie si iaurtul, dupa care se incorporeaza gelatina inmuiata si stoarsa si la sfarsit frisca batuta cu zahar. Se taie blatul copt si racit in doua (pe orizontala), se aseaza prima jumatate pe fundul tavii, se acopera cu umplutura de