(Foto: )
Filme de-abia lansate pe piata, sisteme de operare, programe utilitare pentru calculator, jocuri de ultima generatie, muzica. Pe Internet, gasesti de toate. Oferta este dupa buzunarul oricui.
Un film nou, copiat pe video CD, costa nu mai mult de 100.000 de lei, adica ceva mai putin de o zecime din pretul real al copiei originale care se vinde in magazinele de specialitate. Calitatea e cam aceeasi, insa pretul mult prea mare pentru buzunarele romanilor.
Asa ca, piratii software au o piata deschisa, de milioane de clienti care, din cauza nivelului scazut de trai, incurajeaza incalcarea dreptului proprietatii intelectuale.
Romania este cotata cu o rata de piraterie printre cele mai ridicate din lume, de 73%, a treia pozitie in Europa de Est, dupa statele CSI, Ucraina, Rusia. Cel putin asta arata un studiu recent al Business Software Alliance (BSA), una dintre principalele organizatii internationale care lupta impotriva pirateriei soft.
Europa Centrala si de Est este centrul mondial al pirateriei depasind chiar si Asia. La nivel mondial, in topul tarilor cu o pondere ridicata a acestor acte ilegale conduc China si Vietnamul.
Pirateria software a devenit in Romania o problema tot mai presanta, mai ales in contextul apropiatei aderari la Uniunea Europeana.
Companiile internationale pierd anual miliarde de euro din cauza actelor de piraterie si fac presiuni tot mai mari asupra autoritatilor din tarile cu o pondere mare a furtului proprietatii intelectuale, Romania fiind una dintre cele mai vizate.
Anul acesta, in cadrul unei operatiuni de mare anvergura, politistii au efectuat raiduri in peste 11 tari, actiuni care au dus la confiscarea unui mare numar de materiale si echipamente folosite pentru pirata