Intruniti sambata la Manchester, ministrii de Finante ai Uniunii Europene au ridicat problema masurilor structurale ce trebuie luate pe termen lung pentru infruntarea unei cresteri durabile a preturilor la petrol. Masurile vor trebui sa se manifeste atat la nivelul ofertei, tarile producatoare precum si companiile petroliere fiind invitate sa-si foloseasca veniturile prin investitii in capacitati, cat si la cel al cererii, prin reformarea politicilor de consum energetic si de dezvoltare a resurselor alternative.
Gordon Brown, care a prezidat sedinta Ecofin, a tinut sa precizeze ca preturile la petrol nu vor scadea, si asta in principal fiindca cererea este pe zi ce trece tot mai mare, transmit agentiile de presa internationale.
''Peste 20 de ani cererea de titei va fi cu 50 la suta mai mare'', a avertizat acesta. Cresterile de preturi din ultimii doi ani de zile au adus insa suficiente fonduri pentru investitii in noi capacitati de productie. Declaratia adoptata de catre cei 25 la Manchester cheama ''toate companiile petroliere sa isi mareasca investitiile in explorare si in productie, precum si in capacitatile de rafinare si resursele de energie alternativa’’.
De asemenea, UE cere o mai mare transparenta a pietei petroliere in vederea eliminarii efectelor speculatiei. In ceea ce priveste cererea, trebuie evitate solutiile pe termen scurt, au precizat oficialii europeni. Accentul va trebui pus dimpotriva pe economisirea energiei, pe energiile alternative. Un lucru important de precizat ar fi insa si acela ca ministrii de Finante europeni au cerut evitarea unor masuri fiscale drastice ca raspuns la actuala criza petroliera. Acestea nu ar face decat sa loveasca in paturile cele mai sarace, care nu au nici o legatura cu cresterea cererii de petrol de la nivel mondial.
Ministrii au mai precizat ca actualul context poate fi considerat ca un nou