Desi judetele Bacau si Oradea sunt unele dintre cele mai mari "furnizoare" de "corupti", Serviciile Teritoriale Anticoruptie ale acestora au solutionat, in 2004, doar 69 la suta din cauzele pentru care au fost sesizati, fiind situate pe locul II in topul nereusitelor procurorilor anticoruptie, dupa Tg. Mures (cu 64 la suta).
Potrivit datelor statistice privind activitatea de urmarire penala desfasurata in anul 2004, publicate pe site-ul PNA, institutia are in subordine 15 Servicii Teritoriale Anticoruptie (STA), ce isi au sediul in municipiile in care isi desfasoara activitatea, ca instante, Curtile de Apel din tara, precum si trei Birouri constituite la Satu Mare, Targu Jiu si Slobozia. Toate aceste servicii, unde anul trecut si-au desfasurat activitatea 55 de procurori (cinci posturi au ramas vacante) sunt coordonate de cate un procuror sef.
Procentele dosarelor ramase nesolutionate, unele dintre ele chiar mai vechi de la sesizare, altele si dupa trei luni de la inceperea urmaririi penale, sunt destul de mari, avand in vedere ca trei dintre STA (Bacau, Oradea, Tg. Mures), fiecare cu cate patru procurori cu raza de competenta in doua judete, au inregistrat, anul trecut, "performante" de peste 30 la suta.
Si asta in conditiile in care o parte dintre aceste judete sunt mari furnizoare de acuzati de coruptie, iar in dosarele solutionate intra si conexarile si declinarile de competenta. Scuza? Ar putea fi numarul mic de Servicii Teritoriale (15 pentru 42 de judete) sau personalul insuficient (55 de procurori anticoruptie in toata tara, fata de 83 la PNA Central) sau, poate, dezinteresul anchetatorilor locali...
Patru procurori, doua judete si mai putin de 70 % cauze rezolvate
Astfel, in cazul STA Bacau, caruia ii sunt arondate judetele Bacau si Neamt si care are patru procurori anticoruptie, cauzele nesolutionate se ridica la