De ani de zile, in a doua duminica din septembrie, la Tebea se organizeaza "Intalnirea motilor cu Istoria". Aparent izolata de lume, aflata in dulcea stapanire a dealurilor care ascund aur, la Tebea se poate ajunge usor, atat pe sosea, cat si pe calea ferata.
Localitatea pastreaza atmosfera specifica satului transilvanean cu dealuri verzi, campuri si livezi in floare, amurguri cu miros de fan cosit.
La inceput a fost UTC
Manifestarea se numeste acum "Intalnirea cu Istoria". Pe vremea lui Ceausescu purta numele de "Intalnirea Tineretului cu Istoria". Prima editie a avut loc in anul 1986 si a fost initiativa UTC, care sa vina ca o replica la actiunea de la Costesti, organizata de PCR.
Tebea, un sat linistit de obicei, este dintr-o data transformat intr-un adevarat furnicar, in saptamana premergatoare manifestarii. Doar sunt asteptati potentatii zilei si o seama de artisti. "Pe vremea lui Ceausescu ii vedeam doar pe Ilie Verdet si Adrian Paunescu, cu cenaclul lui.
Veneau cantareti de muzica populara, mancam si noi mici pe saturate, ce mai, era frumos si atunci", isi aminteste Vasile Croitoru, un localnic de 87 ani.
Pretextul sarbatorii a fost, initial, aducerea unui omagiu memoriei Craisorului Muntilor, Avram Iancu. Luau cuvantul cativa tovarasi, se pomenea despre Avram Iancu ceva si apoi urma muzica si voia buna. Primele editii de dupa revolutie au transformat manifestarea intr-o veritabila serbare campeneasca, lipsita de influenta politicului.
A fost de-ajuns ca Gheorghe Funar, impreuna cu PUNR si Vatra Romaneasca, sa faca putin "spectacol" in locul artistilor veritabili si totul s-a transformat in miting electoral. Orice politician este constient ca aici isi poate creste rating-ul si nu se da nimeni in laturi