Comisia de privatizare de la CEC a preselectat toate cele opt banci interesate de preluarea insitutiei de credit romanesti, dupa ce Rabobank s-a retras din cursa.
Comisia de privatizare a primit, la 31 august, scrisori de interes de la noua banci: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G; Société Générale; Dexia; Erste Bank si Rabobank.
Preselectarea investitorilor pentru accesul in camera de date a bancii a avut in vedere trei criterii, si anume un capital mai mare de 1,5 miliarde euro, un rating de investitii acordat de o agentie recunoscuta si incadrarea in categoria institutiilor financiar bancare de reputatie internationala. In urmatoarea etapa, bancile vor studia situatiile financiare ale CEC, distribuite in patru camere de date. Accesul se va face in doua runde timp de doua saptamani fiecare, incepand cu 19 septembrie. Dupa depunerea ofertelor preliminare neangajate, anticipata la sfarsitul lui octombrie, bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC.
Comisia de privatizare estimeaza ca ofertele finale angajate vor fi depuse la sfarsitul lunii noiembrie. Potrivit strategiei, bancile care s-au clasat pe primele doua pozitii dupa punctajul acumulat vor putea participa la ultima etapa, care presupune oferte finale angajante imbunatatite.
Dintre cele opt banci care se lupta pentru preluarea CEC, sase detin pachete de actiuni la societati financiare romanesti, respectiv Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G si Société Générale.
Comisia de privatizare de la CEC a preselectat toate cele opt