Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) a acordat un ragaz de trei zile Ministerului Sanatatii pentru acoperirea datoriilor pe care le au spitalele si farmaciile la medicamente. Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) au acordat un ragaz de trei zile Ministerului Sanatatii pentru acoperirea datoriilor pe care le au spitalele si farmaciile la medicamente.
Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR, a precizat ca daca pana la data de 16 septembrie Ministerul Sanatatii si CNAS nu vor gasi solutii, distribuitorii si importatorii de medicamente vor sista livrarea. Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR, a precizat ca in aceste conditii "se vor livra medicamente necesare doar cazurilor de urgenta maxima, care pun in pericol viata pacientului: in spitale, interventiile chirurgicale majore, in farmacii, medicamente pentru persoane dependente de acestea.
DATORII. La ora actuala, peste 90% din numarul total al farmaciilor si spitalelor din tara au datorii la medicamente. Datoriile celor peste 400 de spitale si 4.500 de farmacii din Romania catre distribuitorii si importatorii de medicamente se ridica in prezent la aproximativ 300 de milioane de euro si au o vechime de un an si trei luni.
Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR, spune ca "distribuitorii nu mai pot sa faca livrari catre clientii care au depasit termenele contractuale legale - respectiv 3 luni pentru farmacii si 6 luni pentru spitale". In Memorandumul semnat de distribuitorii si importatorii de medicamente, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, CNAS, s-au stabilit termene precise de plata datoriilor. Primul termen era 31 iulie 2005, cand trebuiau platite 20% din datorii. Celelalte de 80% din datorii, urmeaza sa fie platite pana la 31 ianuarie 2006. Dar