Aceasta situatie se repeta in fiecare inceput de an universitar, iar cercul vicios este intretinut atat de cerere, cat si de oferta. Studentii, satui de conditiile mizere din camine, fac orice pentru a-si gasi o chirie. Proprietarii stiu acest lucru si maresc preturile, profitand de cererea care nu mai este egalata in nici o alta perioada a anului.
O garsoniera de la ultimul etaj dintr-un bloc in cartierul Gheorgheni se inchiriaza cu 250 de euro. Acelasi pret se cere si la marginea Manasturului, tot pentru o garsoniera prezentata ca fiind "decomandata, utilitata si mobilata".
Un apartament cu doua camere, dotat, fara prea mult mobilier, insa utilat cu un frigider si o masina de spalat nu tocmai noua, dar functionala, situat la etajul doi, costa chiar 350 de euro, iar inchirierea unei case "sare" sensibil de 400-500 de euro. "Conditiile de locuit, dotarile nu s-au schimbat in ultima luna.
Nu exista deci o justificare a majorarii pretului la chirii din acest punct de vedere. Este pur si simplu o speculare a unei cereri mult marite fata de restul anului", a precizat unul dintre agentii imobiliari clujeni.
Clienti si conditii
Afirmatia lui este sustinuta si de clienti, care, in cele mai multe situatii, sunt nemultumiti de preturile mari si de celelalte conditii, impuse de agentii sau proprietarii de imobile, conditii care maresc considerabil efortul financiar pe care il fac chiriasii.
Majoritatea agentiilor imobiliare si a proprietarilor solicita de obicei plata chiriei in avans pe minimum 3 luni. Pe langa chirie, noii locatari sunt obligati la plata intretinerii si a telefonului, energiei electrice sau a cablului.
Putini proprietari sunt insa dispusi sa incheie contracte de inchiriere cu clauze ferme la notariat