Directorul general al Farmec SA Cluj, acuzat ca a prejudiciat bugetul de stat cu 250.000 de dolari(Foto: )
Cea mai reprezentativa fabrica de cosmetice la nivel national, Farmec SA, prin care Clujul a devenit emblematic in sfera industriei produselor de infrumusetare, se afla intr-un conflict ce-si cauta finalitatatea in salile de judecata inca din anul 2000.
Litigiul a pornit dinspre actionarul semnificativ Farmec SA, care a acuzat conducerea, in frunte cu directorul general Liviu Turdean, ca a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 250.000 de dolari prin obtinerea frauduloasa a scutirii de la plata taxelor vamale pentru mai multe utilaje primite sub forma de donatie de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare
Industriala (ONUID). Pe parcurs, dosarul s-a conexat cu mai multe plangeri penale la adresa directorilor Farmec SA. Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" deschide o serie de anchete jurnalistice privind conflictele care macina de cinci ani una dintre cele mai importante unitati economice din Cluj, Farmec SA, precum si interesele care au generat aceste litigii cu conotatii penale.
La Parchetul Curtii Supreme de Justitie Sectia a II-a se afla in curs de cercetare, inca din anul 2000, cauza penala devenita obiect al Dosarul 305/P/2000. Cercetarile penale s-au declansat, dupa cum aratam, in anul 2000, dar nu au fost finalizate pana in prezent.
Partea reclamanta, Nicolae Olareanu – actionar semnificativ la Farmec SA, sustine ca probabil se asteapta prescriptia pentru faptele care fac obiectul cercetarilor – datorita modului incorect (in special pe perioada 2000-2003) in care au fost conduse cercetarile de catre factori de decizie din aparatul ministerului public.
Intr-adevar, in perioada invocata de Olareanu s-au dat nu mai putin de