Persoanele fizice vor castiga din ce in ce mai putin din depozitele bancare. Analistii preconizeaza ca, pana la finele acestui an, dobanzile medii la depozitele bancare sa scada pana la aproximativ 6% – 7%. “Desigur, vor exista banci care vor plati mai mult si banci care vor fi mai zgarcite.
De regula, bancile mici care doresc sa atraga multi clienti si fonduri importante pentru a-si spori cota de piata si a-si creste nivelul activitatii vor fi printre cele cu dobanzi mai ridicate, in timp ce bancile mari, stabile si foarte prudente vor plati randamente mai mici pentru sumele atrase de la
deponenti”, apreciaza analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest. Pentru luna septembrie, BNR a anuntat o dobanda de referinta de 8,25%, in crestere cu 0,25 puncte procentuale, dupa ce, timp de trei luni consecutive, aceasta se mentinuse la nivelul de 8%.
Chiar daca a ridicat usor dobanda de referinta, banca centrala nu a mai intervenit atat de des in piata pentru a atrage lichiditatea destul de ridicata, ceea ce a mentinut dobanzile interbancare pe termen scurt la niveluri foarte coborate - intre 2 si 5% pentru plasamentele de pana la o saptamana.
“Date fiind evolutiile negative cauzate de inundatiile din sudul SUA, analistii economici se asteapta ca Banca Centrala a SUA (FED) sa nu majoreze din nou rata dobanzii de referinta in cadrul intrunirii de politica monetara din 20 septembrie”, sustine sursa citata.
Oricum, in ultimele interventii ale oficialilor BNR mesajul a fost clar: asteptati-va la o scadere semnificativa a dobanzilor la creditele in lei toamna aceasta.
Analistii sustin ca nu la fel de transanta a fost pozitia bancii centrale privind dobanzile la depozitele in lei, dar este de presupus ca si ele vor mai scadea pana la sfarsitul anului.
Cat priveste tit