In opinia unor analisti, China este acum pe punctul de a deveni un teren extrem de favorabil activitatilor de cercetare ale companiilor multinationale. David Michael, reprezentantul Boston Consulting Group (BCG) la Shanghai, releva recent ca aproximativ 300 unitati de cercetare-dezvoltare finantate de companii multinationale sunt prezente pe teritoriul Chinei, comparativ cu 700 in Statele Unite. China este deja a treia destinatie efectiva a investitiilor companiilor respective, dupa SUA si Japonia, cu sume ce au ajuns la 60 miliarde de dolari (48 miliarde de euro). Potrivit unui studiu elaborat de experti de la Economist Intelligence Unit, China ocupa primul loc in ceea ce priveste intentiile de investitii. In plina ascensiune economica, teritoriul chinez poseda numeroase atuuri.
Cel mai mare numar de cercetatori din lume
Dimensiunea pietei locale incita un mare numar de companii sa-si deplaseze aici centrul de cercetare, pentru a-si asigura accesul mai usor la consumatori. In plus, remarca David Michael, activitatea de cercetare s-a concentrat pe punerea la punct a unor produse specific chineze. Aparitia unei clase de mijloc tot mai numeroase, cresterea gustului ei pentru produse moderne au stimulat si mai mult dorinta de innoire. Multe dintre companiile straine instalate in China si-au creat deja propria clientela.
In opinia analistului de la BCG, un element favorizant este acela ca in China exista un mare numar de tineri cercetatori, respectiv 743.000, ale caror salarii sunt foarte mici. Michael David considera aceasta tara drept al doilea rezervor mondial de "materie cenusie", situandu-se din acest punct de vedere inaintea SUA si a Japoniei.
Gigantul american Microsoft are la centrul sau de cercetare din Beijing 180 tineri ingineri chinezi. Si gigantul Google si-a trimis reprezentanti pentru recrutarea de cercetatori chinez