Noul an scolar a inceput ieri pe fondul protestelor cadrelor didactice. Nemultumirile profesorilor se refera la faptul ca putinii bani alocati de Guvern pentru invatamant impreuna cu reforma initiata de noua conducere a ministerului Educatiei nu vor da roade in reformarea sistemului.
Protestul a inceput la miezul zilei de ieri, la Sala Palatului, dupa care cei aproape 800 de sindicalisti protestatari s-au indreptat spre Ministerul Educatiei si Cercetarii, unde au depus un memoriu.
Aici au cerut demisia ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, pe care il considera a fi unul din cei vinovati de criza invatamantului.
"Lipsa banilor a dus la deteriorarea starii invatamantului. Cerem o noua lege a salarizarii pentru sectorul bugetar, care sa duca la dublarea salariilor din ianuarie 2007 si sa se revina la fondul de premiere luat abuziv de Guvern", a declarat Maria Becic, lider al filialei Bucuresti a FSLI. Presedintele FEN, Catalin Croitoru, a spus ca 5 octombrie - Ziua Mondiala a Educatiei - va fi "sarbatorita" prin mitinguri de protest in Bucuresti si in toata tara, ajungandu-se apoi la incetarea spontana a activitatii si la o greva generala, in cazul in care autoritatile nu vor onora cererile cadrelor didactice.
Liderii sindicalistilor au discutat cu reprezentantii MEdC in lipsa ministrului Miclea, care era plecat la Timisoara, unde participase la deschiderea anului scolar.
Unii dascali considera ca descentralizarea invatamantului este o masura abuziva, iar desfiintarea titularizarii in invatamant si inlocuirea acesteia cu titularizarea pe unitate ii dezavantajeaza pe profesori.
Protestul a fost initiat de Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant care doresc ca invatamantul sa primeasca 5% din PIB.
Anul universitar va incepe cu mitinguri