Potrivit unei clauze de protejare a pietei romanesti, OMV avea obligatia sa se consulte cu Ministerul Economiei de fiecare data cand ia astfel de decizii, in plina criza a petrolului • Ministrul Seres declara ca nu a stiut nimic despre scumpiri
Inainte de a scumpi de doua ori intr-o saptamana preturile la carburanti, OMV, proprietarul Petrom, trebuia sa se consulte cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC). In contractul de privatizare al Petrom exista o clauza expresa privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania.
Potrivit articolului 4.1.10, „pe perioada in care vanzatorul sau entitatea succesoare in drepturi a acestuia continua sa detina mai mult de 10% din capitalul social al Petrom in cazul unei crize, cauzate de insuficienta cantitatilor furnizate de surse din afara Romaniei
(...), cumparatorul se va consulta cu Ministerul Economiei si Comertului, cu privire la actiunile rezonabile pe care le-ar putea lua societatea in vederea asigurarii in etape a unei aprovizionari adecvate a pietei (...)”.
Cu alte cuvinte, proprietarul austriac OMV si conducerea Petrom aveau obligatia sa-l anunte pe ministrul Economiei de intentia Petrom de a majora preturile la benzina si motorina de doua ori in aceeasi saptamana.
„In prezent, exista o criza a petrolului, iar cele doua scumpiri majore operate de Petrom in aceeasi saptamana sunt o masura extrema luata de societate. In aceste conditii, directorii Petrom-OMV trebuiau sa se consulte cu reprezentantii Ministerului Economiei”, sustin surse guvernamentale.
Potrivit acestora, Petrom nu poate scumpi carburantii de doua ori intr-o saptamana decat cu acordul MEC, care detine un pachet de 40% din actiunile celei mai mari companii petroliere din Romania.
„Nu m-a consultat nimeni de la Petrom inainte de a lua deciziile de crestere a preturilor la benz