Ioan Holender, presedintele de onoare al editiei din acest an a Festivalului "George Enescu", a plecat din Timisoara in urma cu 47 de ani, iar din 1991 conduce Opera din Viena. Fost campion Ioan Holender, presedintele de onoare al editiei din acest an a Festivalului "George Enescu", a plecat din Timisoara in urma cu 47 de ani, iar din 1991 conduce Opera din Viena. Fost campion orasenesc la inot, Ioan Holender a absolvit Facultatea de Mecanica din Timisoara si a studiat muzica clasica la Conservatorul din Viena.
- Spuneti-ne cate ceva despre volumul "De la Timisoara la Viena", pe care il lansati in Romania in cadrul Festivalului "George Enescu".
- Cartea a aparut acum doi ani, in exemplare mult prea putine sau, ca sa spunem intr-un mod pozitiv, s-au cumparat carti multe.
Este vorba despre o relansare, apoi mergem la Iasi, Cluj si Timisoara, unde s-ar putea vinde cel putin 1.000 de carti imediat. Cartea relateaza drumul vietii mele de la Timisoara, cand am plecat in 1959, la Viena.
- Cat de greu este sa conduceti Opera din Viena?
- Fiind cea mai prestigioasa institutie muzicala din lume si cea mai importanta totodata, si politic, si artistic vorbind, nu este foarte usor ca sa zic asa. Conduc aceasta institutie din 1991 si voi mai sta la carma ei pana in 2010.
- Cum vi se pare, pana acum, editia din acest an a Festivalului Enescu?
- Am incercat sa aducem calitate, sa nu supraincarcam evenimentul. Dupa afluenta publicului si din cate am auzit si mi s-a spus este o reusita, in afara de acustica discutabila. Suntem foarte inapoiati in ceea ce priveste acest aspect. Nu inteleg de ce se intampla acest lucru, pentru ca nu este o asa mare filosofie. In alte ramuri suntem foarte inaintati, iar aici parca suntem cu 50 de ani in urma. Niste difuzoare care caraie, maraie, este mult prea tare totul...
- Cum apreciat