Liberalizarea pietei de comunicatii a determinat o crestere a numarului furnizorilor de servicii de telefonie. Un segment care s-a dovedit atractiv a fost cel al apelurilor internationale. Concurenta a avut efecte benefice: ieftinirea costurilor pentru apelurile in strainatate.
Conform autoritatilor, in anii care au trecut de la liberalizarea pietei de telefonie fixa, la 1 ianuarie 2003, tarifele pentru apelurile internationale au scazut cu aproximativ 60%. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, in prezent, aproximativ 236 de operatori sint notificati pe piata de telefonie fixa.
„Desi traficul total de voce originat in retelele publice fixe din Romania in perioada 2003 - 2004 a scazut, traficul international originat a inregistrat o crestere semnificativa. In anul 2004, acesta a crescut cu 37% fata de anul 2003”, spune Dan Georgescu, presedintele ANRC.
Posibilitatea semnarii de acorduri de interconectare cu Romtelecom si cu alti operatori a facut ca dezvoltarea unei infrastructuri proprii sa nu mai fie un impediment pentru ca o firma noua sa intre pe piata.
In prezent, dezvoltarea telefoniei VoIP, care presupune costuri mult mai mici, imparte piata in doua segmente: clienti care doresc convorbiri mai ieftine, indiferent de calitate, si clienti care prefera sa plateasca mai mult pentru calitate.
Discutii via Internet
Tehnologia VoIP (Voice over IP) este foarte populara printre jucatorii de pe piata apelurilor telefonice internationale. Motivul il constituie costurile scazute. De altfel, cele mai multe dintre cartelele telefonice pentru astfel de convorbiri ce ofera preturi foarte mici, apartin unor operatori care se bazeaza pe VoIP.
Astfel, un apel catre Statele Unite sau Canada poate sa coste 0,08-0,12 euro/minut, un telefon in Australia poate fi taxat cu 0,09-0,