Jumatate dintre fondurile publice alocate anul trecut de CL Cluj,20 de miliarde,au fost date BOR pentru constructiimegalomanice sau pentru cele nu mai putin de 30 de biserici ortodoxe din oras.(Foto: )
Cu un numar de 35 de parohii ortodoxe, Cluj Napoca este orasul cel mai populat cu biserici de cartier din provincie. Favorizata de regimul fostului primar Gheorghe Funar, care a fost edil al orasului incepand de la Revolutie, Biserica Ortodoxa Romana a inceput constructia mai multor lacase de cult. Foarte putine au fost finalizate pana la aceasta data.
Pentru constructia de biserici de pe raza Arhiepiscopiei au fost cheltuite in 2001 peste 66 de miliarde de lei vechi iar in 2003 au fost consumate alte 52 de miliarde de lei vechi. Peste jumatate din sume sunt fonduri publice care au venit fie direct de la Ministerul Culturii si Cultelor, fie de la consiliile locale sau de la cel judetean.
Exagerat de masive pentru nevoile populatiei, majoritatea lacasurilor de cult ortodoxe sau greco-catolice au ramas in constructie si la aceasta data. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este Catedrala ortodoxa "Sfintii Petru si Pavel" de pe strada Primaverii din cartierul Manastur, coordinata de preotul paroh Vasile Raus.
Pentru constructia megalomanica, mai inalta decat oricare dintre cladirile din jur, Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului a cheltuit sume considerabile. O parte din finantarea lucrarii a venit si din fonduri publice.
Constructia a fost proiectata in 1990, de actualul arhitect sef al judetului, Radu Spanu, si este continuata la aceasta data de Napoca Constructii SA.
Napoca SA, firma consilierului local Stefan Dimitriu, a preluat lucrarile in acest an dupa ce constructia a fost inaltata de Transilvania Constructii. Solicitat sa pr