Contractul de privatizare a Petrom ar putea sa devina cea mai paguboasa trecere in proprietate privata a unei companii petroliere de talia celei romanesti, din moment ce OMV este protejata total pentru urmatorii zece ani.
Respectivul act, agreat de guvernul Nastase si parafat de fostul Parlament, se pare ca a fost aprobat de statul roman asa cum si-a dorit OMV. Astfel, nu putem cere o majorare a redeventelor, nu putem percepe taxe suplimentare pe productie, nu putem negocia folosirea titeiului romanesc ca parghie de stopare a cresterii cotatiilor la pompa.
“Contractul de privatizare nu contine nici o clauza prin care investitorul austriac sa fie obligat sau sa i se ceara sa pastreze pe piata interna titeiul extras din campurile petroliere romanesti la un pret mai mic”, spune un important personaj guvernamental. “Romania nu este o tara izolata, asa ca pretul titeiului trebuie sa se alinieze la cotatiile internationale”, spun reprezentatii Petrom.
Acestia sustin ca nu se pune problema reducerii pretului la titei, dar nici nu se exporta o cantitate insemnata. Redeventa petroliera incasata de statul roman de pe perimetrele concesionate oscileaza intre 3-13,5%. Fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, artizanul acestei privatizari, ne-a declarat ca nu vede nici o problema.
“Ar fi fost absurd sa le impunem lucuri contrare functionarii unei piete libere”, spune Popescu. Cand vine vorba de neclaritati, el ne trimite insa la functionarii care au scris contractul de privatizare. Pe primele sase luni, Petrom a castigat peste o suta de milioane de euro din extragerea celor peste 39 milioane barili echivalent titei romanesc.
Nivelul titeiului procesat a scazut in primele sase luni cu 4%, la 3,147 milioane de tone, comparativ cu 2004. Mai mult decat atat, in ciuda faptului ca pe piata interna a majorat pretul benzi