Privatizarea Petrom prin OMV si, mai ales, escaladarea pretului carburantilor postprivatizare nu reprezinta un bun exemplu pentru privatizarea Romgaz. Aceasta, cu atat mai mult cu cat oficialii ANRGN Privatizarea Petrom prin OMV si, mai ales, escaladarea pretului carburantilor postprivatizare nu reprezinta un bun exemplu pentru privatizarea Romgaz. Aceasta, cu atat mai mult cu cat oficialii ANRGN au anuntat, deja, o crestere a pretului gazelor cu 50 la suta, incepand cu 2006. In aceasta conjunctura, contractul de privatizare a Romgaz poate fi incheiat astfel incat sa nu se ajunga la excese? Analistii sunt pesimisti.
Investitorii cer libertate in fixarea pretului
In ceea ce priveste incheierea unui contract corect de privatizare a Romgaz, analistul Ilie Serbanescu sustine ca sansele de negociere ale Romaniei sunt aproape inexistente, atata vreme cat exista un precedent. "Din moment ce ni se impune sa privatizam si gazele cu un investitor strategic, Romania a pierdut trenul. Investitorul strategic cere clar - libertate in fixarea preturilor, altfel nu se poate. Scopul este profitul. Romania plateste de trei ori mai mult pentru gazele consumate", declara Serbanescu. La randul sau, analistul Daniel Daianu este mai nuantat, desi considera ca statul roman si-a compromis sansele de negociere. "Nu are alte parghii de interventie. Tot ce poate face este sa lupte impotriva abuzului in piata si intelegerii de concentrare intre operatori. Atat. Iar la gaze este si mai dificil decat la Petrom, deoarece cei doi investitori de la Distrigaz Sud-GdF si Distrigaz Nord - Ruhrgaz vor sa-si recupereze cat mai rapid investitia", sustine Daianu.
Romgaz nu solicita scumpirea gazelor
Directorul general al Romgaz, Alexa Jakab, sustine ca privatizarea este necesara deoarece asa se cere. In ce conditii, nu conteaza: ea trebuie facuta. Iar daca are loc o escaladare a