Aproape ca nu exista vreo persoana care nu a fost intrebata daca nu doreste sa cumpere un produs Oriflame, Amway sau Avon. Vedem pe strada, in zonele aglomerate ale orasului, acele umbrele care adapostesc mese din plastic pe care se gasesc produse ale uneia dintre firmele amintite. Produsele nu au pret, iar pentru a afla cit costa ar trebui sa consulti un catalog.
La prima vedere totul pare legal, insa in spatele acestor afaceri se invirt la negru o multime de bani. O mare parte dintre cei angrenati in acest sistem de distributie multilevel marketing nu isi declara veniturile la fisc. Deci sint evazionisti fiscali.
In general, cei care intra in acest sistem sint multumiti ca isi pot rotunji veniturile, chiar daca de multe ori sumele sint de ordinul citorva sute de mii de lei.
Racolare prin e-mail la „Jurnalul de Est"
Recent am primit un e-mail prin care imi erau prezentate „facilitatile" unui astfel de sistem multilevel marketing. „Aratati catalogul clientilor, ei aleg produsele pe care le doresc. Dumneavoastra faceti comanda la sediul Oriflame, o ridicati cu buletinul. Dumneavoastra va ramine un procent din vinzari, acesta fiind profitul direct.
Puteti face oricite comenzi pe luna, dar trebuie platita cea anterioara", mi-a spus persoana de contact, care, evident, mi-a aratat si cele doua modalitati de cistig. Prima este cea din vinzarile directe.
Se acorda reduceri de 0% pentru vinzari de pina la 249.999 lei, de 23% pentru vinzari intre 250.000 - 2.299.999 lei, de 26% pentru vinzari intre 2.300.000 - 3.299.999 lei si de 30% pentru vinzari mai mari de 3.300.000 lei. Crearea unei retele proprii de distributie aduce, conform spuselor persoanei din sistem, cistiguri suplimentare. Fiecare produs din catalog are asocia