Politicienii germani accepta aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, dar avertizeaza ca granitele Europei ar trebui sa se opreasca aici, cel putin pentru moment. Bucurestiul si Sofia par sa aiba sansa de a prinde ultimul tren, daca isi continua reformele.
Uniunea Europeana nu este in pericol sa se supraextinda o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei, a afirmat, intr-un interviu acordat publicatiei germane online Netzeitung, vicepresedintele grupului parlamentar al crestin-democratilor, de opozitie, din Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), Wolfgang Schaeuble. Schaeuble a insistat pe ideea ca Romania si Bulgaria apartin continentului european, lucru pe care nimeni nu il poate contesta, si a comparat situatia celor doua tari cu cea a Turciei, care are numai o mica parte din teritoriu in Europa, si cu Rusia, unde Petersburgul sau Moscova se afla in partea europeana, spre deosebire de Vladivostok.
PRUDENTA. Crestin democratul Wolfgang Schaeuble a tinut sa avertizeze totusi liderii europeni asupra faptului ca proiectul unei supraextinderi ar putea pune in pericol procesul de integrare si a precizat ca formatiunea sa nu renunta la ideea de a refuza negocierile de aderare cu statele al caror teritoriu nu apartine continentului, nominalizand Rusia.
PENTRU. Si liberal democratul german Wolfgang Gerhardt, candidat cu sanse reale la functia de ministru de Externe in cazul victoriei conservatorilor in alegerile parlamentare de la sfarsitul acestei saptamani, si-a exprimat sprijinul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei. El a declarat ca procesul de extindere trebuie sa continue cu cele doua state care au incheiat negocierile si care depun eforturi vizibile pentru a se alatura "celor 25".
RETICENTA. Ambii politicieni de la Berlin si-au exprimat rezervele in ceea ce priveste aderarea Turciei. In vreme ce Wolfgang Schaeuble s-a limitat sa spun