Bursa Monetar - Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) nu a inregistrat evolutii spectaculoase in saptamana anterioara, cu toate ca interesul s-a mentinut la un nivel destul de ridicat, media zilnica realizata fiind in jurul a 2.000 contracte.
Un segment de piata care a inregistrat cresteri mai pronuntate a fost format din derivatele celor trei SIF-uri, Moldova, Transilvania si Oltenia. Acestea au generat profituri foarte bune pentru detinatorii de pozitii long care au variat intre 10% (DESIF2 septembrie) si 44.45% (DESIF3 decembrie).
Alt contract care s-a remarcat in ultimele saptamani si a continuat sa fie destul de lichid in saptamana de debut a lunii septembrie a fost derivatul SNP. In cele cinci sedinte derivatul acestei actiuni a avut o evolutie liniara cu variatii destul de mici (minus 0.2 lei pe contract pentru scadenta septembrie si plus 5.6 lei pe contract pentru decembrie). Extrem de cautate au fost si derivatele RRC, ale caror volume si variatii de pret nu au mai atins insa limite extreme.
SIF-urile isi continua cresterea
Contractele tranzactionate pe DESIF-uri pentru termenul 30 septembrie, au inchis sedinta de luni la Bursa de Marfuri Sibiu, in crestere cu 5,1 lei pe contract, ultima cotatie fiind de 1,4701 lei pe actiune.
Acelasi derivat a fost evaluat, pentru finalul anului, la 1,5620 lei pe actiune, in crestere cu 0,0159 lei pe actiune. Si celelate derivate, avand activ suport actiuni SIF, in speta SIF Transilvania si SIF Oltenia, au inchis sedinta in crestere, atingand pentru scadenta indepartata valorile de 1,6600 si respectiv 1,8250 lei/actiune.
Piata futures s-a miscat in conformitate cu tranzactiile de pe spot, acolo unde majoritatea actiunilor au avansat in medie cu 0,95 la suta. In continuare, intre preturile spot si futures exista diferente vizibile (denumite basis) care pot genera oportuni