Va prezentam zonele in care contrabandistii reusesc sa traga in piept statul de sume care ajung la peste 50 de milioane de euro pe an. O balabusta poate ascunde sub fuste pana la un bax de tigari.
O balabusta poate ascunde sub fuste pana la un bax de tigari. Ea este "contrabandista mica", aciuata in preajma punctelor de trecere a frontierei. In Est, contrabanda se face insa cu tirurile.
Intr-un material realizat de firma producatoare de tigari JTI Romania si dat publicitatii saptamana trecuta, se arata ca "estimarea neoficiala" a nivelului actual de contrabanda cu tigarete in Romania este intre 5 si 9% din totalul pietei. 1% contrabanda ar insemna o gaura la bugetul statului de 6 milioane de euro.
Putem, astfel, calcula ca aceasta activitate ilegala usureaza vistieria publica anual cu sume cuprinse intre 30 si 54 de milioane de euro. Avertizarea JTI: "Fenomenul de contrabanda va avea o dezvoltare rapida in viitor, alimentat, in primul rand, de nivelul crescut al accizei in Romania, comparativ cu tarile vecine".
In Moldova si Ucraina, tari exportatoare de produse contrafacute, acciza este de trei ori mai mica decat in Romania. 1.000 de tigarete marca Saint George costa in Romania 30 de euro, in timp ce in Rusia costa 10 euro, iar in Ucraina 9 euro.
Vestul si Estul
In zona de vest a tarii contrabanda este localizata in jurul duty-free-urilor. Acele duty-free-uri pe care ministrul Administratiei si Internelor le-ar vrea cat mai repede desfiintate si care par a avea soarta pecetluita dupa 2007. In Est lucreaza filiera moldoveneasca si cea ucraineana, care aduc in Romania "cunoscutele" marci Doina, Plugarul sau Fluieras.
Pretul unui pachet de Saint George adus din Ucraina variaza intre 7.000 si 8.000 de lei daca este vandut la Iasi si 10.000-15.000 daca este comercializat la Bucuresti sau Ti