Iesirea la rampa a ministrului Finantelor s-a dorit spectaculoasa. Ieri, Sebastian Vladescu anunta raspicat ca doreste " bulversarea mediului de afaceri" subliniind ca " este un mediu pe care nu dorim sa-l pastram".
Cu alte cuvinte, nivelul ridicat al evaziunii fiscale este atat de inalt deoarece legislatia fiscala este una permisiva si de aceea ministrul are ca strategie modificarea repetata a Codului fiscal, mentionand ca nu nivelul de impozitare il are in vedere, ci doar procedurile fiscale.
Un exemplu ar fi autorizarea antrepozitelor fiscale, care in viziunea ministrului ascunde multe nereguli. Cu alte cuvinte reguli si mai stricte, dar si controale la sange pentru a incasa cat mai multi bani la buget.
Trecand peste elementul de noutate, sa-i spunem, cel al modificarii periodice a procedurilor fiscale, adaptate la inventivitatea evazionistilor, ministrul Finantelor nu convinge, deoarece temele expuse sunt cunoscute.
Absolut toate guvernele, indiferent de coloratura, s-au luat la tranta cu evaziunea fiscala si de fiecare data a iesit un soi de harjoneala. A lipsit tocmai vointa, dar nu au lipsit motivatiile.
Celebra ramane cea data, anul trecut, de Ionel Blanculescu: "Atat timp cat va exista fiinta umana, care este lacoma si avara, va exista si evaziune fiscala".
Care vor fi tintele in vizorul ministrului Vladescu? Din nou aceleasi. Sectorul petrolier, productia de alcool si jocurile de noroc. Este cunoscut faptul ca 80 la suta din evaziunea fiscala din Romania provine din sectorul petrolier.
Preponderent, evaziunea fiscala in acest domeniu se manifesta pe segmentul platii accizelor. Mecanismele de fraudare au la baza utilizarea in circuitul comercial, drept verigi intermediare, a unor societati comerciale tip fantoma, cu scopul de acoperire in fals a destinatiei a unui produs.
Concret se face doar trecerea in