Incepind de anul viitor, Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia bancilor 300 de milioane de euro, suma din care vor fi creditati producatorii agricoli. Vor fi imprumuturi pe zece ani, cu o dobinda la nivelul pietei.
Ministerul Agriculturii va negocia cu Ministerul de Finante pentru anul viitor un buget de 1,1 miliarde de euro, suma despre care Gheorghe Flutur, ministrul de resort, sustine ca ar fi suficienta.
Din aceasta suma, 250 de milioane de euro vor fi alocati pentru cofinantarea programului SAPARD si 50 de milioane de euro vor merge pentru alte programe de investitii in mediul rural, care nu sint eligibile prin SAPARD. Sumele provin astfel de la bugetul statului si vor fi distribuite prin banci.
Credite pe zece ani
Practic, beneficiarii SAPARD, in principal cei care au proiecte de investitii referitoare la imbunatatirea marketingului, procesarea carnii si a laptelui sau doresc sa-si dezvolte o afacere de servicii in mediul rural, vor putea beneficia de imprumuturi bancare, pe zece ani, cu perioade de garantie.
Pentru cei care doresc sa-si modernizeze sau sa-si construiasca o unitate de procesare a carnii, plafonul maxim va fi de 250.000 de euro, in timp ce pentru infiintarea sau modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui imprumutul va fi de maxim 150.000 de euro.
Totodata, in domeniul zootehniei, plafonul de imprumut va fi de 40.000 de euro, iar pentru fermele vegetale de 30.000 de euro. Dobinzile vor fi cele practicate pe piata. „In caietul de sarcini vom mentiona ca dobinzile trebuie sa fie dintre cele mai mici. Caietul de sarcini este deja pregatit. Urmeaza sa-l vindem“, a declarat Flutur.
Se taie subventiile
Anul viitor, Agricultura va reduce drastic numarul produselor subventionate. „Ne vom concentra mai mult pe investitii decit pe subventii“, a preci