In vreme ce la Bucuresti agenda politica a puterii pare a se fi redus la inlocuirea sefilor pesedisti ai Parlamentului, de peste Ocean, Traian Basescu propune o alta tema de dezbatere, surprinzator, aceeasi pe care a lansat-o si Mircea Geoana: Parlamentul unicameral.
Motivatia sefului statului este foarte simpla - in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, doua Camere parlamentare sunt prea multe. "O sa avem si Parlament european, si un legislativ bicameral in tara. E nevoie de un referendum pentru revizuirea Constitutiei care sa promoveze un Parlament unicameral si sa simplifice procesul de decizie politica si legislativa", a explicat Basescu.
Ideea nu este insa una noua. Trecerea la un sistem parlamentar unicameral a figurat si intre propunerile de revizuire a Constitutiei, in 2003, insa nu a fost acceptata. Nu demult, PSD a revenit asupra propunerii si a promovat-o in paralel cu cea referitoare la introducerea scrutinului uninominal la alegerile parlamentare.
n Continuare in pagina a 11-aTrecerea la un sistem parlamentar unicameral are si avantaje, si dezavantaje. Un Parlament unicameral este considerat potrivit pentru tarile in curs de tranzitie de la un regim totalitar la unul democratic. S-ar asigura rapiditate, fluiditate si cursivitate legislativa, necesare reformarii profunde a sistemului. Pe langa faptul ca ar fi reduse costurile, tensiunile dintre Guvern si Parlament, dintre Parlament si presedintie sau chiar dintre cele doua Camere ale Legislativului ar putea fi evitate.
De cealalta parte, un Parlament unicameral implica si un numar mai mic al membrilor sai, ceea ce nu ar constitui o reprezentare fidela a electoratului.
Cei care se pronunta impotriva unui astfel de sistem aduc ca argument faptul ca exista riscul subordonarii Legislativului de catre Guvern, de aici fiind numai un pas pana la instaurarea dictaturii. Toto