Dind Cezarului ce ii apartine, trebuie recunoscuta UNITER-ului grija lucida si inventiva de a cultiva augmentativ proiectele sale esentiale. Or, HOP – Gala Tinarului Actor, semnal anual, la fiecare inceput de septembrie, ca stagiunea sta sa porneasca, isi dovedeste tot mai limpede virtutile, din punctul de vedere al ofertantilor suportului de afirmare a noilor generatii actoricesti. Pe de o parte, „vina“ apartine organizatorilor bucuresteni, lui Cornel Todea, directorul Galei, Aurei Corbeanu, directorul executiv al UNITER, si colegilor acestora. Pe de alta, Primariei Mangalia, obstinatiei cu care Zamfir Iorgus (printre putinii primari din Romania actuala celebri nu pentru stupiditate in fapte ori declaratii) si partenerii sai vor sa traduca numele orasului prin gloria spirituala a variantei sale antice – Callatis. Acum, la a opta editie, proiectul HOP si-a verificat validitatea si prin noii asociati in organizare, si prin marirea perioadei festivaliere, si, in definitiv, prin sansa unei veri cu prelungire.
- Spectacole discutabile
Ar fi, de acum, vremea ca „standurile“ acestei piete libere sa devina mai complexe. Nu doar un liber schimb de tineri actori, dar si de tinere idei – direct profesionale sau gravitind in jurul profesiei – ar trebui asumat de Gala HOP, dupa cum ar trebui descoperita calea de a transfera rezultatele unei asemenea experiente inapoi, catre scolile de teatru, tinta aproape generalizata a oprobriului.
Chiar daca mai obositor, fiecare seara de concurs ar trebui urmata de colocvii aplicate pe oferta prospat parcursa (in locul colocviului final, cam gratuit), in beneficiul direct al concurentilor si in acela al antrenarii spiritului critic, destul de precar in lumea teatrala. In lipsa timpului disponibil, acestea ar putea suplini si ateliere specializate nu doar pe antrenarea unor instrumente strict actoricesti, dar