De maine, farmaciile vor fi obligate sa elibereze medicamente compensate la preturi mai mici. Tot maine este termenul-limita al ragazului oferit de distribuitorii si furnizorii de medicamente ministrului Sanatatii pentru achitarea datoriilor. Farmaciile se golesc incetul cu incetul din cauza lipsei de fonduri, iar cei mai speriati sunt cei peste 300.000 de bolnavi de diabet, care nu pot trai fara insulina. Maine, 16 septembrie, este data de cand farmaciile vor fi obligate sa elibereze medicamente compensate la preturi mai mici. Dar si data cand expira ragazul oferit de distribuitorii si furnizorii de medicamente ministrului Sanatatii pentru achitarea datoriilor. Criza medicamentelor 2005 se acutizeaza.
Realitatea este dramatica. Datoriile pe care Casa de Asigurari si Ministerul Sanatatii le au pentru medicamente se ridica la 300 milioane de euro. Farmaciile de spitale se golesc incetul cu incetul, iar celelalte farmacii isi epuizeaza stocurile fara a mai putea sa si le refaca, din cauza lipsei de fonduri. Daca pana acum bolnavii spitalizati alergau la farmacia din colt pentru o compresa, o fasa, unele medicamente, in contextul adancirii crizei, nici asa nu ne mai putem "carpi".
TEORIA. Potrivit unui ordin emis de actualul ministru al Sanatatii, din 16 septembrie, medicamentele cu reteta sunt mai ieftine cu 7% pana la 11%, prin obligarea farmaciilor de a reduce adaosurile comerciale. Aparent un lucru bun pentru bolnavi. Aparent doar, caci 16 septembrie este si termenul-limita acordat de distribuitorii si importatorii de medicamente ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru gasirea unor solutii de achitare a datoriilor pana la 31 ianuarie 2006, cu garantarea solutiilor de acoperire a acestora. Si chiar daca ministrul Nicolaescu reuseste printr-o minune sa cada la pace, fie ea si partiala, cu distribuitorii si cu importatorii, bolnavii tot nu vor