Desi industria textila din Romania trece printr-o faza mai delicata, avand in vedere importurile masive de confectii textile chinezesti si oscilatiile cursurilor valutare din ultima perioada, exista si firme care au gasit diverse solutii pentru a remedia aceste situatii.
Pe marginea acestor subiecte am adresat cateva intrebari directorului executiv al S.C Transtex S.R.L Sighisoara, Ioan Schubert.
Rep: Ce profil si ce specific are firma dumneavoastra?
Ioan Schubert: Transtex SRL este profilata pe confectii textile cu specializare in camasi si bluze de inalta calitate.
Rep: Ce volum au avut importurile si/sau exporturile in cifra de afaceri in acest an? Cum v-au afectat oscilatiile cursurilor valutare din acest an?
Ioan Schubert: 97% din produsele noastre sunt destinate pietei europene. Din acestea 80% sunt produse in sistem lohn (adica din materialele clientului), iar restul din materiale importate. 3% din productie este pentru piata interna si este realizata tot cu materiale importate. Oscilatiile cursurilor valutare ne-au afectat puternic incepand din noiembrie 2004.
Numai in acest an pierderile cauzate de scaderea cursului de schimb leu/euro se ridica la 12% din cifra de afaceri, iar din octombrie 2004 pierderea este de 20%. Aceste pierderi ne-au determinat sa reducem drastic planul de investitii si sa nu mai putem acorda nici o majorare de salar.
Rep: Cota unica de impozitare de 16% a adus avantaje sau dezavantaje firmei? Cum s-au manifestat acestea?
Ioan Schubert: Desi cifra de afaceri obtinuta pe semestrul I al anului 2005 a crescut comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004 cu un procent de 20%, in urma aplicarii cotei unice de 16% impozitul pe profit aferent acestei perioade a sca