Medicii specialişti s-au confruntat în ultima perioadă cu numeroase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, unele grave, soldate cu deces.
Ciupercile au fost culese chiar de către victime sau cumpărate din piaţă, de la persoane neautorizate.
Precizăm că în anumite condiţii chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice:
l când sunt vechi, au aspect alterat, conţin diferiţi compuşi de putrefacţie cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli şi derivaţii lor, produşi azotaţi;
- când sunt consumate în stare crudă sau incomplet preparate termic;
- când sunt consumate concomitent cu alcool (unele ciuperci);
- când persoana prezintă intoleranţă de tip alergic, care determină apariţia tulburărilor digestive, urticarie, edem la nivelul pleoapelor;
- când sunt contaminate cu diferite microorganisme, pesticide (insecticide, fungicide, ierbicide), metale grele (ciuperci culese din apropierea autostrăzilor şi parcărilor) sau cu substanţe radioactive.
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar după 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestia lor. Acestea pot fi: greţuri, vărsături, crampe abdominale, diaree, ameţeli, halucinaţii, agitaţie, convulsii, tulburări de vedere, tremurături, furnicături ale extremităţilor etc. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.
În cazul apariţiei unora dintre aceste semne ale intoxicaţiilor cu ciuperci este necesară prezentarea de urgenţă la medic. Cu cât începeţi mai repede tratamentul, cu atât substanţele toxice din organism vor fi mai diminuate, sporind astfel şansele de vindecare.
Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci se recomandă numai consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la culegătorii amatori. Nu s