(Foto: )
Anul acesta este unul pagubos pentru viticultorii vrinceni. Dupa atacul de mana si fainare, in vii au aparut omizile paroase. Desi productia este mica, podgorenii se asteapta ca pretul la vin si la struguri sa creasca. Potrivit autoritatilor, cei care si-au ingrijit viile cum trebuie vor primi subventii de 1,5 milioane de lei la hectar.
De astazi, dupa Ziua Crucii, ar trebui sa inceapa culesul la struguri. Podgorenii vrinceni, care dau in fiecare an tonul la vin, nu prea au cu ce sa-si umple butoaiele in aceasta toamna.
Atacul de mana din lunile iulie si august, catalogat de specialisti ca un accident climatic, a produs pagube uriase in vii. Acum, viticultorii se vaita ca viile sint atacate de omizi si, de parca nu era suficient, in podgorie s-au semnalat si germeni de filoxera. Productia de struguri din cea mai mare podgorie a tarii este, de departe, cea mai mica din ultimii cinci ani.
Recolta a fost afectata de ploile abundente, din cauza carora viticultorii nu au putut sa faca tratamentele adecvate. In consecinta, podgoriile renumite, cum ar fi Cotesti, Odobesti, Faraoanele si Panciu, au fost afectate in proportie de 90 la suta. Productia planificata de 180.000 de tone a fost afectata, in diferite grade de daunare, mai mult de jumatate.
Daca unii mai au cite ceva de cules, sint vii in care nu a mai ramas nici o boaba. Productia de struguri din multe localitati viticole vrincene a fost, in anumite zone, compromisa aproape integral, dupa ce atacul de mana din iulie si august, dar si fainarea, care au prins teren prielnic ca urmare a precipitatiilor abundente, au atacat in masa inflorescentele butucilor.
Podgorenii spun ca ploile, combinate cu temperaturile ridicate si lipsa curentilor de aer, au creat un microclimat sufocant pentru vie