Singura organizatie ce lupta impotriva osteoporozei din Romania functioneaza, de cinci ani, la Targu Mures. De atunci, peste 50.000 de persoane au apelat la ASPOR pentru consiliere si teste de masurare a densitatii osoase.
Acum exista 20 de grupe suport in toata tara, 1.500 de membri activi, iar colaborarea asociatiei cu cadre universitare din intreaga tara este infloritoare. In plus, ASPOR a primit in 2003 distinctia pentru "Cea mai buna societate civila de osteoporoza din lume", competitie la care au participat asociatii din 160 de tari.
Osteoporoza este, conform definitiei anatomice, o boala scheletica sistemica, se caracterizeaza prin scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos si prin urmare cresterea riscului de fractura.
Statisticile arata ca o femeie din trei si un barbat din cinci sufera in timpul vietii o fractura legata de osteoporoza. Acest fapt demonstreaza ca boala nu afecteaza doar femeile, asa cum se stia de ani buni.
Bola apare in urma pierderii masei osoase, cand osul devine poros, fragil si se fractureaza mai usor. Fractura tipica osteoporozei este cea a incheieturii mainii, care are loc dupa 45 de ani. Dupa 55 de ani apar fracturile vertebrale, care se manifesta prin tasari vertebrale, cauzand cifozarea spatelui si dureri de spate. Cele mai grave sunt fracturile de sold, care apar dupa 70 de ani.
Preventia si depistarea
In lipsa unei depistari precoce, boala evolueaza timp indelungat silentios, fara semne clinice, debutand prin aparitia complicatiilor: fracturi asociate cu dureri cronice, deformitati si impotenta functionala - anchilozari. De-a lungul secolelor, boala a fost considerata ca o stare normala a varstnicilor neacordandu-i-se atentie.
Dezvoltarea cunostinte