Serviciul Roman de Informatii (SRI) sustine ca procurorul general al PNA, Daniel Morar, nu a facut referire la aceasta structura cand a spus ca majoritatea sesizarilor serviciilor secrete sunt "povesti", avand in vedere ca, in 2004, parchetul a primit 35 de sesizari pentru care "s-a acordat sprijin si asistenta de specialitate pentru obtinerea probelor si a mijloacelor de proba".
In replica fata de afirmatiile facute, marti, de seful PNA, Daniel Morar, potrivit carora sesizarile serviciilor secrete sunt in majoritate "nefundamentate" sau contin date aparute deja in presa, SRI a informat ca, anul trecut, a trimis institutiei 163 de sesizari privind "stari de fapt potential infractionale", dintre care 11 reveniri, si in 35 de situatii s-a raspuns cu documentar probatoriu, ca urmare a solicitarilor ce le-au fost adresate pentru solutionarea temeinica a cauzelor in lucru.
SRI precizeaza ca, potrivit competentelor conferite de lege, ei pun la dispozitia organelor de urmarire penala "informatii ce privesc savarsirea de infractiuni", sarcina probatiunii revenind in exclusivitate organelor judiciare.
Abilitatea procurorilor, cheia succesului
In sprijinul acestui lucru, SRI a subliniat ca ancheta si finalitatea unui caz intra in responsabilitatea procurorilor, in timp ce sarcina ofiterilor este doar aceea de a aduna informatii. In cazul in care cei care primesc informatiile nu stiu sa le valorifice, acest lucru inseamna ca nu sunt profesionisti. "Diferenta, uneori considerabila, dintre capacitatea de a obtine si procesa informatii secrete privind faptele cu potential infractional si posibilitatea organelor de aplicare a legii de a le valorifica in mijloace de proba este, in prima si ultima instanta, o consecinta a abilitatilor institutiei sesizate de a parcurge intr-un timp scurt si performant drumul de la informatie la proba si de la pro