Peste 3,5 milioane de angajati din sectorul privat sunt discriminati in favoarea a circa un milion de salariati din sistemul public. Desi, potrivit legii, toti angajatorii, indiferent de natura capitalului lor, datoreaza contributii de asigurari sociale, biletele de odihna si tratament finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat sunt destinate numai salariatilor din institutiile publice.
Salariatii din sectorul privat ar putea insa beneficia de bilete de odihna finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, daca propunerea inaintata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), de egalizare a drepturilor pentru toate categoriile de salariati, conform practicilor din UE, ar fi aprobata de Ministerul Muncii.
Drepturi doar pentru salariatii publici
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a solicitat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, eliminarea discriminarii salariatilor privati in ceea ce priveste acordarea biletelor de odihna.
Ana Bontea, director al Departamentului Juridic si pentru Dialog Social din cadrul CNIPMMR, a declarat, ieri, ca, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, salariatii din institutiile publice se ridica la cifra de 996.934, in timp ce, in sectorul integral privat, numarul acestora este de circa 2,5 ori mai mare, ajungand la peste 2,8 milioane de angajati. Daca se iau in calcul si intreprinderile mixte si cele cooperatiste, numarul angajatilor privati depaseste cifra de 3,5 milioane.
Din aceste date, reiese clar ca ponderea sectorului privat la contributiile sociale este net superioara celei a sectorului public. Ana Bontea a solicitat respectarea principiului nediscriminarii, reglementat de art.2 lit. b) din Legea nr.19/2000, potrivit caruia sistemul public se organizeaza si function