Reprezentantii Petrom au iesit elegant la rampa, nelasand sa se inteleaga ca recentele ieftiniri in cascada ale carburantilor au fost efectuate in urma presiunilor exercitate de presedintele Traian Basescu.
Wolfgang Ruttenstorfer, reprezentantul grupului OMV a venit cu lectia pregatita, aratand ca prin preturile practicate la pompa nu incalca legile concurentei si a explicat ca presedintele poate face orice fel de investigatie, chiar va sprijini personal eforturile presedintiei, deoarece contractul semnat cu statul roman este “beton” si chiar transparent.
"Preturile Petrom sunt stabilite in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, iar practicarea unor valori la pompa sub nivelul pietei ar incalca principiile de concurenta loiala ale Uniunii Europene"- a spus sec Ruttenstorfer.
O execelenta lectie data Executivului, care, din nou, demonstreaza ca nu are raspunsuri urgente si mai ales pertinente la aparitia situatiilor de criza. Nici macar nu se orienteaza in spatiu.
Criza preturilor carburantilor nu a aparut doar in Romania, ci in intreaga lume. Statele din Uniunea Europeana au intervenit in forta, constiente ca este pusa in pericol cresterea economica. Fiecare cu propriul model. Ungaria a decis reducerea taxelor pe o perioada limitata.
Guvernul britanic promite nereactualizarea pretului petrolului, iar cel francez ameninta direct companiile petroliere cu instituirea unei suprataxe asupra profitului obtinut. Aceste masuri dau roadele scontate.
In Romania reactia a fost ambigua, sa folosim un termen elegant. Premierul Tariceanu a naucit populatia cand a declarat ca nu reduce temporar accizele de frica sa nu vina strainii sa ne cumpere benzina. Or, in astfel de situatii, o fiscalitate permisiva, de scurta durata, putea conduce la reducerea preturilor la pompa fara a pune in pericol tinta de inflatie.
S