Cine are un teren in intravilanul agricol il poate trece in regim de constructie fara sa mai achite nici o "dare" catre stat.
Pana acum, daca aveai un astfel de teren si intentionai sa construiesti o casa pe el, trebuia sa platesti o suma destul de consistenta. Specialistii evaluau lotul pe baza mostrelor de pamant, sa vada ce recolta s-ar fi obtinut de pe acea suprafata daca se facea insamantare.
Proprietarul achita contravaloarea culturii in cel mai fericit caz! La parcelele dobandite prin cumparare, pretul din contract se inmultea cu un coeficient intre 2 si 5, si daca rezultatul iesea mai mare, aceasta era suma ce trebuia platita. Te trezeai ca ai luat terenul cu 10.000 euro si mai scoteai din buzunar inca 30.000 euro ca sa te poti apuca efectiv de ridicarea imobilului.
In realitate, nu prea se dadeau sumele acestea, pentru ca lumea recurgea la tot felul de artificii. De exemplu, se trecea in "construibil" numai "talpa casei" (de 100-150 mp) si nu intreg locul, care putea sa aiba si 1.000 mp sau mai mult. Ori, se facea o donatie, ca sa nu mai existe pret de vanzare-cumparare. Oricum, era bataie de cap.
Decizie antibirocratica
Printre alte noutati pe care le aduce, Legea 247 din 2005 modifica si completeaza Legea 18/1991, a fondului funciar.
Actul normativ adoptat in cursul acestui an prevede clar: "Scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I si clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si livezi, prin extinderea intravilanului localitatilor, se face la propunerea consiliilor locale, prin ordin al directorului
Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala, cu avizul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR)".
Scopul masurii este ac