Preturile Petrom sunt stabilite in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere, iar practicarea unor valori la pompa sub nivelul pietei ar incalca principiile de concurenta loiala ale Uniunii Europene, a declarat, ieri, presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.
Daca Petrom, companie la care ponderea titeiului importat este de 20% in rafinare, ar practica preturi sub nivelul normal al pietei, atunci ar genera o situatie de dumping pe piata romaneasca, iar ceilalti operatori ar putea sesiza Consiliul Concurentei sau autoritatile corespondente din Uniunea Europeana, a afirmat oficialul grupului.
Acest lucru ar avea consecinte importante asupra celorlalte rafinarii din Romania, care nu au rezerve de petrol si importa toata cantitatea de titei de procesat, punandu-le in situatia de a nu-si mai putea plati taxele catre stat sau aducandu-le la faliment, a opinat Ruttenstorfer, care ocupa si functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Petrom.
Mai mult, competitorii ar putea sa considere mult mai profitabila desfacerea produselor la export, ceea ce poate determina dificultati in aprovizionarea pietei interne, apreciaza oficialii Petrom. Seful OMV a sustinut ca recentele majorari si scaderi ale preturilor la pompa au fost determinate exclusiv de politica de adaptare cat mai rapida la nivelul cotatiilor internationale ale produselor petroliere, o astfel de strategie fiind mult mai transparenta decat o modificare intarziata a preturilor.
El a exclus ca diminuarea preturilor ar avea o legatura cu declaratiile presedintelui Traian Basescu sau investigatia Consiliului Concurentei, aratand ca preturile Petrom au ajuns in prezent la nivelul de dinainte de uraganul Katrina, intr-o maniera similara cu modificarile operate in celelalte state.
Diferente mari intre Europa si Romania
Referitor la rede