Cand se vorbeste de Brad, automat gandul si reflexele pavloviene reactioneaza, stimulate de savurosii virsli, care au consacrat Bradul si in domeniul gastronomiei. Totusi, nu numai la Brad se fac virsli, produs reprezentativ pentru judet, ci si la Salasu de Jos. Asa ca hotaram sa aflam ce s-a mai intamplat pe la Salas de la ultima noastra vizita. Ce-i drept, atunci ne oprisem doar la Salasu de Sus, la Festivalul Narciselor.
Luam un tren de dimineata; admiram mirificele peisaje ale Tarii Hategului si comentam si noi masura CFR de majorare a tarifelor. Ajungem, cu o intarziere rezonabila, adica o jumatate de ora pentru 50 de km, la Ohaba de Subpiatra. Acolo, simtim pe propria piele apropierea Retezatului, hainele de vara fiind o optiune total neinspirata pentru primele ore ale diminetii.
Racoarea de afara ne face sa cautam un adapost pana ce razele soarelui vor depasi piscurile semete ale muntilor si vor ajunge si la noi. Iar cel mai apropiat loc unde sa intram ca sa ne incalzim este unul dintre barurile din sat. Ne asezam la o masa si mai tragem cu urechea la ce spun satenii. Mai toti cei ce intrau luau o "cinzeaca" de tarie si isi vedeau de drum.
Trei pensionari stateau deja la o masa si povesteau in gura mare. "Ati vazut, ma, ca iar or scumpit astia benzina? Ii a doua oara saptamana asta, puste-i Faraon sa-i trazneasca! Cica vor s-o faca doi euro pana la Craciun", zice unul dintre ei. "Oare cat s-o mai face euro pana atunci? Ca acu' ii la 35.000.
Ma, da' de ce o scumpit-o acuma, ca or zis la stiri ca pretul petrolului o scazut", completeaza al doilea. Cel de-al treilea, un nea Ion cum gasesti prin toate satele, care parea si cel mai in varsta, studia atent fundul unui pahar gol. "No, lasati-i in brusul lor cu politica cu tot. Tati care-o fost la putere numa' atata or stiut: s